ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΡΗΚΟΪΑ?

Βαρηκοϊα ή κώφωση παρατηρείται όταν δημιουργείται πρόβλημα σε ένα ή περισσότερα μέρη του αυτιού με συνέπεια το άτομο να μην ακούει κανονικά.

Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά και η ικανότητα του ατόμου να ακούει κυμαίνεται από την έλλειψη μερικών ήχων έως ολική
κώφωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βαρηκοϊας:

Βαρηκοϊα τύπου αγωγιμότητας: όταν το πρόβλημα παρουσιάζεται στο εξωτερικό/μέσο μέρος του αυτιού. Τα περισσότερα παιδιά με βαρηκοϊα τύπου αγωγιμότητας παρουσιάζουν ελαφριά βαρηκοϊα που συνήθως είναι προσωρινή γιατι διορθώνεται με φαρμακευτική αγωγή.

Βαρηκοϊα τύπου αισθητηριακού: όταν ο κοχλίας δεν λειτουργεί κανονικά. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με το βαθμό κώφωσης το παιδί δεν μπορεί να ακούσει τους περισσότερους ήχους (πνιγμένους) (ελαφριά κώφωση), μόνο κάποιους ήχους (μέτρια κώφωση), κανένα ήχο (ολική κώφωση). Η βαρηκοϊα του τύπου αυτού είναι συνήθως μόνιμη.

Βαρηκοϊα νευρολογικού τύπου: όταν το ακουστικό νεύρο που μεταφέρει τα μηνύματα από τον κοχλία στον εγκέφαλο είναι κατεστραμμένο, τότε προκύπτει η βαρηκοϊα αυτού του τύπου.

Τι προκαλεί την Βαρηκοϊα?
Ένα παιδί με βαρηκοϊα τύπου αγωγιμότητας μπορεί να έχει γεννηθεί με κάποια δυσμορφία στο εξωτερικό/μέσο αυτί. Ακόμα, μια μικρή τρύπα στο τύμπανο ή η συσσώρευση κεριού στο ωτικό κανάλι μπορεί να προκαλέσει βαρηκοϊα του τύπου αυτού. Επίσης, συνεχείς ωτίτιδες είναι συχνός παράγοντας αυτού του τύπου βαρηκοϊας στα παιδιά.

Η βαρηκοϊα αισθητηριακού τύπου μπορεί να προκληθεί λόγω κληρονομικότητας. Επίσης, αρρώστιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως π.χ. ερυθρά μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί βαρηκοϊα αυτού του τύπου.

Επίσης, σοβαρές ωτικές μολύνσεις, φάρμακα, σοβαρές κρανιακές κακώσεις και πολύ δυνατή μουσική είναι συχνές αιτίες βαρηκοϊας.

Πως επηρεάζει η βαρηκοϊα τον λόγο/ομιλία? Εξαιτίας των παραπάνω περιπτώσεων η ομιλία του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά στους παρακάτω τομείς: Δυσκολίες στην άρθρωση Ρινολαλία Αλλοιωμένη ποιότητα φωνής Μειωμένο λεξιλόγιο Ελλειπής σύνταξη Αδυναμία κατανόησης διαλόγων, ερωτήσεων κ.λ.π

Πως θεραπεύεται η βαρηκοϊα?
Πολλά παιδιά με βαρηκοϊα τύπου αγωγιμότητας θεραπεύονται με έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση.

Εάν η βαρηκοϊα παρουσιάζεται και στα δύο αυτιά συχνά συστήνεται η χρήση
ακουστικών.


Εάν η βαρηκοϊα παρουσιάζεται στο ένα αυτί μόνο τότε το παιδί μπορεί να φορέσει ένα ακουστικό ή να προμηθευτεί μια βοηθητική ακουστική συσκευή (π.χ. ρυθμιστικές συχνότητας FM σύστημα).


Για τα παιδιά με την βοήθεια ακουστικών τότε προτείνονται τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Μια πολύ μικρή ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται στον κοχλία μετά από χειρουργική επέμβαση.


Η παρέμβαση του Λογοπεδικού είναι απαραίτητη.

Πιστεύουμε στην ελεύθερη έκφραση των παιδιών!

Ο ρόλος του Λογοπεδικού στα παιδιά με βαρηκοϊα. Η λογοπεδική παρέμβαση σρ συνεργασία με το οικογενειακό σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του λόγου/ομιλίας του
παιδιού.
Ο ρόλος του λογοπεδικού έχει στόχο τη βελτίωση της ομιλίας του παιδιού με την γλωσσική εξάσκηση. Συμβάλει στον εμπλουτισμό εμπειριών, στην ένταξη του παιδιού σε κανονικό σχολείο και στην επαγγελματική του κατάρτιση.

Δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς ή κάντε κλικ στο κουμπί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΩΡΑΡΙΟ

Ημέρες: Δευτέρα - Παρασκευή
Ωράριο: 14:30 - 21:30
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
Ραντεβού στο χώρο μας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βρείτε μας:
Σταδίου 15, Νέα Σμύρνη
T.K. 17123

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: 210 - 935 4434
E-mail: info@kentroekfrasis.gr