ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να έχουν έλεγχο σφιγκτήρων τη νύχτα γύρω στα τρία τους χρόνια. Όταν ένα παιδί έχει πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης μετά από αυτή την ηλικία, οι γονείς ενδέχεται να αρχίσουν να ανησυχούν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ενούρηση είναι ένα σύμπτωμα αρκετά συνηθισμένο. Κατά καιρούς ένα παιδί που έχει κατακτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων μπορεί
να βραχεί ιδιαίτερα όταν είναι αδιάθετο. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά ενημερωτικά στοιχεία για τους γονείς:

  • Περίπου 15% των παιδιών συνεχίζουν να βρέχουν το κρεβάτι τους και μετά τα τρία χρόνια.
  • Πολύ περισσότερα αγόρια από κορίτσια έχουν νυχτερινή ενούρηση.
  • Υπάρχουν κι άλλοι στην οικογένεια που έχουν νυχτερινή ενούρηση.
  • Συνήθως η νυχτερινή ενούρηση σταματάει με την εμφάνιση της εφηβείας.

Υπάρχει μία ποικιλία συναισθηματικών προβλημάτων που δικαιολογούν την ενούρηση. Για παράδειγμα όταν ένα μικρό παιδί αρχίζει να βρέχεται τη νύχτα, αφού έχει καταφέρει να το ελέγξει για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί την ύπαρξη καινούργιων φόβων και ανασφαλειών. Αυτό ενδέχεται να είναι επακόλουθο αλλαγών ή γεγονότων που κάνουν το παιδί να νιώθει ανασφάλεια: η μετακόμιση σε ένα καινούργιο περιβάλλον, η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή κάποιου αγαπημένου προσώπου ή κυρίως η άφιξη ενός καινούργιου μωρού στην οικογένεια…


Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι σπάνια τα παιδιά “βρέχονται” σκόπιμα και συνήθως ντρέπονται για το περιστατικό. Αντί να δημιουργούν στο παιδί αισθήματα ενοχής, οι γονείς χρειάζεται να υποστηρίζουν τα παιδιά και να δείχνουν ότι πιστεύουν πως σύντομα θα καταφέρουν να μένουν στεγνά τη νύχτα.

Όταν η ενούρηση επιμένει πέρα από την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος στα νεφρά ή την κύστη. 

Η ενούρηση κάποιες φορές μπορεί να συνδέεται με μία διαταραχή ύπνου αλλά δεν οφείλεται στα όνειρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη του ελέγχου των σφιγκτήρων στο συγκεκριμένο παιδί έχει καθυστερήσει πέρα από το φυσιολογικό. Η ενούρηση μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα συναισθηματικών προβλημάτων και εντάσεων που αντιμετωπίζει το παιδί και χρειάζονται αντιμετώπιση.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί με ενούρηση ενεργώντας ως εξής:

  • Μειώνοντας τα υγρά πριν από το βραδυνό ύπνο
  • Επιβλέποντας ότι το παιδί ουρεί πριν πάει στο κρεβάτι
  • Επαινώντας το παιδί όταν ξυπνήσει στεγνό το πρωί
  • Αποφεύγοντας τις τιμωρίες
  • Ξυπνώντας το παιδί στη διάρκεια της νύχτας για να αδειάσει τη κύστη

Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα της ενούρησης δεν μπορεί να επιλυθεί από τους γονείς και τον παιδίατρο. Συχνά μπροεί το παιδί να παρουσιάζει συμπτώματα συναισθηματικών προβλημάτων – όπως επίμονη λύπη ή ευερεθιστότητα, ή αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου και τοου φαγητού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα βοηθούσε τους γονείς να συμβουλευτούν τον/την Παιδοψυχολόγο ή τον/την Παιδοψυχίατρο. Ο ειδικός θα αξιολογήσει τα οργανικά και συναισθηματικά προβλήματα που μπορούν να προκαλούν την ενούρηση και θα δουλέψει με το παιδί και τους γονείς για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Η θεραπεία για την νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά περιλαμβάνει συμπεριφοριστικές τεχνικές και εργαλεία ή και φαρμακολογική αντιμετώπιση.